11 oktober 2016

5 tips voor stressvrij werken tijdens de herfstvakantie

De herfstvakantie komt er voor vele bijna aan. Een periode waarin je heerlijk tot rust kan komen. Maar ook een periode waarin medewerkers zo veel mogelijk werk proberen af te ronden om zo min mogelijk over te hoeven dragen aan collega’s. Na de herfstvakantie begint dan weer de inhaalslag. Samen met de eventuele onderbezetting in deze periode kan dit voor de nodige stress zorgen. Maar wat als je nou gewoon bereikbaar blijft tijdens de herfstvakantie en dus min of meer doorwerkt terwijl je vrij bent?

Technologiebedrijf Ricoh deed een onderzoek onder Nederlandse kantoorwerkers: Anders werken: wat vindt werkend Nederland? Hieruit blijkt dat meer dan de helft (56%) van de Nederlanders op vakantie zijn werk meeneemt. Ruim een kwart (27%) stopt zijn laptop in de koffer en de meerderheid (bijna 70%) blijft bereikbaar voor collega’s. Werk en privé lopen dus ook tijdens de vakantie door elkaar. Mkb-ondernemers spannen hierbij de kroon: zij hebben de meeste moeite om hun onderneming voor een korte periode los te laten. Met doorwerken tijdens de vakantie wordt het probleem van stress voor en na de vakantie wellicht opgelost, maar tijdens de vakantie kan zo’n aanpak weer tot stress leiden. Terwijl die juist bedoeld is om uit te rusten. 

Uit onderzoek van Jeroen Nawijn van opleidingsinstituut NHTV blijkt dat vakantiegangers rond het midden van de vakantieperiode het gelukkigst zijn. In het begin en het laatste deel van de vakantie is het geluksniveau iets lager, omdat mensen juist dan meer stress ervaren: ze kunnen hun werk nog niet loslaten of bereiden zich er weer op voor.

Tips

Ben je toch van plan door te werken tijdens je vakantie, probeer dan onder meer zo veel mogelijk duidelijkheid en controle rond je bereikbaarheid te creëren. Met deze vijf tips wordt de stress of het gebrek aan herstel dat voortkomt uit het doorwerken tijdens je vakantie tot een minimum beperkt.

Tip 1: Instrueer de achterblijvers

Zorg voor een goede voorbereiding en duidelijke afspraken met collega’s voor wat betreft de taken die wel en niet opgevolgd moeten worden. Zo loopt de extra werkdruk voor de achterblijvers niet de spuigaten uit. Check ook of achterblijvers voldoende geautoriseerd zijn om de taken uit te voeren in bepaalde systemen en of ze op de hoogte zijn van de procedures.

Tip 2: Duidelijkheid rondom bereikbaarheid

Laat voor je vertrek naar je vakantiebestemming weten in welke mate je bereikbaar bent. Niet alleen aan collega’s, maar ook aan klanten, leveranciers en andere relaties waar je veel mee van doen hebt. Geef in je Out of Office en je voicemail aan wie de zaken tijdelijk waarneemt en of je wel of niet bereikbaar bent voor urgente zaken. Als dat laatste het geval is kan het wellicht wat langer duren voordat je antwoordt.

Tip 3: Kies je momenten

Intussen heb je alles goed achtergelaten en ben je helemaal zen aan het worden, bevaar je de wilde zeeën, sla je een balletje op het golfveld, en spendeer je jouw tijd al dan niet met vrouw/man en kinderen. Maar wanneer ga je dan die mails en telefoontjes laten doorkomen en beantwoorden? Dat doe je natuurlijk niet tijdens de hoogtepunten van je vakantie, maar het liefste in een verloren uurtje. Bijvoorbeeld als je op de bus zit te wachten, of laat op de avond als je niet kan slapen vanwege de kou.

Tip 4: Travel light

Je hebt een momentje gevonden om even rustig je zakelijke en privé berichten te checken en te reageren en diept je smartphone op uit je rugzak of koffer. Waar medewerkers thuis of op kantoor vaak meerdere devices gebruiken voor hun communicatie, wil je op vakantie natuurlijk niet te veel sjouwen met spullen. Travel light is het devies. Zou het dan ook niet handig zijn om slechts één mobiele telefoon te gebruiken voor alle inkomende en uitgaande communicatie, al dan niet zakelijk? Inmiddels is het mogelijk om zowel een zakelijk mobiel nummer, een privé mobiel nummer en een vast zakelijk telefoonnummer op één simkaart te plaatsen, zodat je met één smartphone in je bagage helemaal voorzien bent.

Tip 5: Jij regisseert je eigen vakantie

En als je dan toch bezig bent kan je gelijk een bereikbaarheidsapp installeren, waarmee je als gebruiker van deze drie nummers de volledige controle hebt over je bereikbaarheid. Want ook dát bestaat inmiddels. Een voorbeeld is Vaste Telefonie van 24Connect. Hierbij is het onder ander mogelijk om in te stellen voor wie je wel of juist niet bereikbaar wil zijn. Op deze manier kan je je bereikbaarheid tijdens je vakantie tot in de puntjes definiëren en regisseren. Zo kan je onbekommerd je werk meenemen op vakantie, zonder dat je medereizigers gek van je worden. 

Zo min mogelijk stress dus. Fijne herfstvakantie!

Bron:  Voiceworks
Meer weten? Wij vertellen u graag meer!