16 oktober 2019

Ontwikkelingen 5G

Wereldwijd worden de mogelijkheden van 5G onderzocht en getest. Zo ook in Nederland. Maar wat gaat het 5G-netwerk ons precies brengen en welke ontwikkelingen zijn er in aanloop naar de uitrol? Wij zijn er voor jullie in gedoken en hebben onze belangrijkste bevindingen samengevat.

Voordelen
Het 5G-netwerk biedt veel voordelen. Allereerst is het met snelheden tot 20 Gbps en een reactietijd onder de 1ms veel sneller dan haar voorgangers. Ter vergelijking: bij 4G is dat 30 tot 50ms. Daarnaast is het veel betrouwbaarder door de lage latency.

Nieuwe kansen
Daarmee ontstaan nieuwe kansen. Denk aan het doorontwikkelen van zelfrijdende auto’s, de medische wetenschap, kunstmatige intelligentie en de verbetering van databeveiliging bij overheden en bedrijven. Bovendien wordt verwacht dat er de komende jaren miljarden apparaten worden aangesloten op Internet of Things. 5G is dan een vereiste. En denk ook aan toepassingen in steden, huizen en auto’s, die nog veel meer dan nu via internetconnecties ontwikkeld en gebruikt zullen worden.

Testen
Er zijn in Nederland al meerdere proeven gedaan met 5G-frequenties in besloten testomgevingen op laboratoriumschaal. Het eerste 5G-basisstation in Nederland is onlangs in de lucht gebracht. Netwerkleverancier Ericsson en Vodafone hebben dit station gezamenlijk succesvol opgezet in Maastricht. Doel van het netwerk is om zo veel mogelijk te testen en het netwerk door te ontwikkelen.

Uitrol van 5G in Nederland
Europese lidstaten hebben toegezegd om rond 2020 tenminste één grote stad te voorzien van een 5G-netwerk. Diverse Nederlandse operators hebben beloftes gedaan om in 2020 te starten met de uitrol van 5G.
Er gebeurt dus een hoop en de mogelijkheden lijken eindeloos! We houden de trends en ontwikkelingen voor je in de gaten.


Vriendelijke groet,
24Connect BV

Meer weten? Wij vertellen u graag meer!